Hva er betakaroten?
Betakaroten er et rødt/oransje pigment funnet i planter og frukt, spesielt i gulrøtter og fargerike grønnsaker. Kroppen omdanner betakaroten til vitamin A, som er essensielt for sunn hud, slimhinner, immunforsvaret og godt syn.
Rask fakta om betakaroten:
Betakaroten er et rødt/oransje pigment funnet i mange ferske frukter og grønnsaker.
- Kroppen omdanner betakaroten til vitamin A, som er essensielt for helse.
- Vitamin A kan være giftig i høye nivåer.
- Betakaroten er en karotenoid og en antioksidant.
- Matvarer rike på betakaroten inkluderer løk, gulrøtter, erter, spinat og squash.
- Studier viser at røykere med høyt betakaroteninntak kan ha økt risiko for lungekreft.
- Noen bevis tyder på at betakaroten kan bremse kognitiv nedgang.
- Betakarotentilskudd kan interagere med visse legemidler, inkludert statiner og mineralolje.
- Betakaroten kan bidra til å opprettholde lungestyrke hos eldre.
Hvordan betakaroten virker i kroppen
Når betakaroten inntas gjennom mat, omdannes det til vitamin A (retinol) i tarmen ved hjelp av enzymet beta-karotenoksidase 1 (BCO1). Vitamin A er viktig for syn, vekst og utvikling, og immunfunksjon. Kroppen regulerer konverteringen av betakaroten til vitamin A, slik at det bare produseres så mye som trengs, noe som reduserer risikoen for vitamin A-toksisitet.
Bruk og fordeler med betakaroten
Det finnes flere måter betakaroten kan være gunstig for menneskers helse. Her er noen eksempler:
Betakaroten som antioksidant
Betakaroten, som alle karotenoider, er en antioksidant. En antioksidant er et stoff som hemmer oksidasjon av andre molekyler; det beskytter kroppen mot frie radikaler. Frie radikaler skader celler gjennom oksidasjon, og skaden forårsaket av frie radikaler kan til slutt føre til flere kroniske sykdommer.
Flere studier har vist at antioksidanter gjennom kostholdet hjelper immunforsvaret, beskytter mot frie radikaler og reduserer risikoen for å utvikle kreft og hjertesykdom. Noen studier har antydet at de som konsumerer minst fire daglige porsjoner av frukt og/eller grønnsaker rike på betakaroten, har lavere risiko for å utvikle kreft eller hjertesykdom.
Betakaroten kan bremse kognitiv nedgang
Menn som har tatt betakarotentilskudd i 15 år eller mer, er betydelig mindre sannsynlig å oppleve kognitiv nedgang enn andre menn. Forskere fra Harvard Medical School rapporterte dette i Archives of Internal Medicine (november 2007-utgaven).
Oksidativt stress antas å være en nøkkelfaktor i kognitiv nedgang, forklarte forskerne. Studier har vist at antioksidanttilskudd kan bidra til å forhindre forverring av kognisjon. Studien, som involverte 4,052 menn, sammenlignet de som tok betakarotentilskudd i gjennomsnitt 18 år med de som fikk placebo. På kort sikt fant de ingen forskjell i risikoen for kognitiv nedgang mellom de to gruppene, men på lang sikt var det klart at betakarotentilskudd gjorde en betydelig forskjell.
Forskerne understreket at det kan ha vært andre faktorer som bidro til den langsommere nedgangen i kognitive evner blant mennene i betakarotengruppen.
Betakaroten holder lungene sunne etter hvert som folk blir eldre
BMJ publiserte en rapport i mars 2006 som viste at høye blodnivåer av betakaroten kompenserer for noe av skaden på lungene forårsaket av oksygenfrie radikaler. De målte FEV1 (forced expiratory volume) hos 535 deltakere og målte deres betakaroten-blodnivåer. FEV1 måler hvor mye luft du kan puste ut i ett pust. De fant at de med høye betakarotennivåer hadde mye langsommere nedgang i FEV1-målene.
Øyehelse
Vitamin A, produsert fra betakaroten, er essensielt for synet. Det bidrar til å opprettholde en klar hornhinne og er en komponent i rhodopsin, et protein i øyet som gjør det mulig å se i svakt lys. Mangel på vitamin A kan føre til nattblindhet og andre øyesykdommer.
Immunfunksjon
Vitamin A spiller en kritisk rolle i å opprettholde immunforsvaret. Det hjelper til med produksjon og funksjon av hvite blodlegemer, som bekjemper infeksjoner. Tilstrekkelig inntak av betakaroten kan dermed styrke kroppens forsvar mot sykdommer.
Hudhelse
Betakaroten bidrar til å beskytte huden mot UV-stråler og forurensning, noe som kan redusere aldring av huden. Vitamin A fremmer også vekst og reparasjon av hudvev.
Matvarer rike på betakaroten
Hvis du følger et sunt kosthold rikt på betakaroten, trenger du ikke tilskudd. Som nevnt kan tilskudd føre til uønskede overskudd av betakarotennivåer, noe som ikke kan skje hvis kilden din er maten du spiser.
Aprikoser, asparges, brokkoli, gulrøtter, kinakål, gressløk, løvetannblader, grapefrukt, chili pulver, oregano, paprika, persille, grønnkål, ketchup, margariner, løk, erter, paprika, plommer, gresskar, spinat, squash, søtpoteter.
Bivirkninger
En fransk studie involverte voksne kvinner og ble publisert i Journal of the National Cancer Institute (september 2005-utgaven). Studien fant at røykere med høye betakarotennivåer hadde høyere risiko for lungekreft og andre røykerelaterte kreftformer enn andre røykere. De fant også at ikke-røykere med høyt betakaroteninntak hadde lavere risiko for lungekreft.
Risikoen for lungekreft over en tiårsperiode var:
181,8 per 10.000 kvinner for ikke-røykere med lavt betakaroteninntak
81,7 per 10.000 kvinner for ikke-røykere med høyt betakaroteninntak
174 per 10.000 kvinner for røykere med lavt betakaroteninntak
368,3 per 10.000 kvinner for røykere med høyt betakaroteninntak.
Videre forskning har antydet at det høye inntaket blant røykere nesten alltid skyldes tilskudd, og ikke matinntak.
Betakaroten og legemiddelinteraksjoner
Legemiddelinteraksjon refererer til et stoff som forstyrrer hvordan en medisin fungerer, enten ved å gjøre det mindre effektivt, øke potensialet, eller endre hva det er ment å gjøre. Følgende legemidler kan påvirkes av betakarotentilskudd:
Statiner: Effektiviteten av simvastatin (Zocor) og niacin kan reduseres hvis pasienten tar betakaroten sammen med selen og vitaminene E og C.
Noen kolesterolsenkende legemidler: Kolestyramin og kolestipol kan redusere blodnivåene av kostholdbetakaroten med tretti til førti prosent.
Orlistat (Xenical, Alli): Denne vekttapsmedisinen kan undergrave absorpsjonen av betakaroten med opptil 30 prosent, noe som resulterer i lavere blodnivåer av betakaroten. De som velger å ta et multivitamin mens de tar orlistat, bør ta dem minst to timer før de tar medisinen.
Mineralolje: Brukt for behandling av forstoppelse kan senke blodnivåene av betakaroten.
Langvarig alkoholforbruk kan interagere med betakaroten og øke sjansene for å utvikle leverproblemer.
Hva skjer når kroppen ikke kan prosessere betakaroten?
To nye studier på mus og mennesker antyder at noen individer kan produsere utilstrekkelige mengder vitamin A fra betakaroten i kostholdet sitt. For å kompensere, kan de måtte spise mer mat som inneholder vitamin A for å opprettholde god kardiovaskulær helse. Betakaroten er et pigment i alle frukter og grønnsaker, og gulrøtter og søtpoteter er spesielt rike kilder.
Ulike funn indikerer at personer med høye blodnivåer av betakaroten har lavere serumkonsentrasjoner av det «dårlige» kolesterolet som forårsaker aterosklerose – innsnevring av arteriene som forsyner blod til hjertet. Som et resultat har de lavere risiko for iskemisk hjertesykdom, som er den vanligste dødsårsaken på verdensbasis.
Ofte stilte spørsmål – Betakaroten
- Hva er betakaroten?
Betakaroten er et rødt/oransje pigment funnet i mange frukter og grønnsaker, som kroppen omdanner til vitamin A. - Hva er fordelene med betakaroten?
Betakaroten fungerer som en antioksidant, beskytter mot frie radikaler, styrker immunforsvaret, fremmer hud- og øyehelse, og kan bremse kognitiv nedgang og opprettholde lungestyrke hos eldre. - Kan jeg få for mye betakaroten?
Ja, for mye betakaroten fra kosttilskudd kan føre til karotenemi, hvor huden blir guloransje. Høye doser kan også øke risikoen for lungekreft hos røykere. - Hva er de beste matkildene for betakaroten?
Gulrøtter, søtpoteter, spinat, brokkoli, aprikoser, gresskar og grønnkål er alle gode kilder til betakaroten. - Hvordan påvirker betakaroten medisiner?
Betakaroten kan interagere med visse legemidler, inkludert statiner, kolesterolsenkende midler, vekttapsmedisiner og mineralolje. Konsulter lege før bruk hvis du tar medisiner.